Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachtwoorden op een veilige manier opslaan

Misschien kent u het probleem wel. Het internet biedt u zoveel mogelijkheden waarbij u een wachtwoord moet aanmaken. Voor internetbankieren, e-mailcliënts, sociale netwerken, webwinkels, veilingwebsites en forums heb je gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. Binnen de kortste keren heeft u een enorme lijst en raakt u daarbij het overzicht kwijt. Het is ook niet veilig om dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor ieder systeem of website.

Er zijn er diverse wachtwoord programma's die je wachtwoorden op het internet opslaan. Ik heb daar niet zo'n goed gevoel bij. Je weet namelijk niet waar op het internet de server staat die jouw wachtwoorden opslaat (vaak zijn dit Amerikaanse servers, we weten dat dáár andere privacyregels van toepassing zijn dan hier in Europa). Ik vindt het daarom fijn om mijn wachtwoorden veilig op mijn eigen computer op te slaan.

KeePass Password Safe

KeePass is een programma waarmee je een soort kluis kan maken voor je wachtwoorden. KeePass slaat al jouw wachtwoorden op in één database. Deze database wordt op je eigen computer opgeslagen. KeePass beveiligd deze database  door gebruik te maken van één hoofdwachtwoord. Je hoeft dus maar 1 wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden. KeePass gebruikt een encryptie om de database met je wachtwoorden te beveiligen. Hierdoor is de database goed beveiligd en kunnen andere mensen niet zomaar je wachtwoorden achterhalen.

Wachtwoorden genereren

Naast dat je al je wachtwoorden in KeePass kan opslaan, Kan je KeePass ook gebruiken om nieuwe wachtwoorden voor je aan te maken. Met behulp van de wachtwoord generator kan je automatisch een veilig wachtwoord generen. Je kan de lengte instellen van de wachtwoorden die gegenereerd moeten worden, zodat deze veilig zijn. Door deze generator wordt het ook eenvoudig om voor ieder systeem of website een ander wachtwoord te nemen.

Auto Type

KeePaas heeft ook een "Auto Type" function. Dit betekent dat je KeePass automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in te laten "typen" als je een loginscherm krijgt op een systeem of website. Als je een loginscherm ziet, schakel je om naar KeePass. Je zoekt het juiste wachtwoord op en je klikt op "Auto Type". Vervolgens zal KeePass je gebruikersnaam en het goede wachtwoord voor je invullen en automatisch inloggen.

Uitbreidingen

Als KeePass bevalt, kan je ook nog gebruik maken van de uitbreidingen (ook wel Plugins) die beschikbaar zijn. Je kan verschillende  plugins downloaden zodat je KeePass kan aanpassen met uitbreidingen die jezelf handig vindt. 

KeePass Downloaden

KeePass is een OpenSource programma. Het programma is gratis en je kan het downloaden via de website van KeePass. Standaard is het programma in Engels, maar je kan een vertaling downloaden zodat het ook in het Nederlands werkt. KeePass is geschik voor bijna ieder systeem (Windows, Linux, macOS). Maar er zijn ook versie die je kan gebruiken op je smartphone.

KeePass is zeer veelzijdig, het werkt erg handig. Het is zeker eens de moeite waard om KeePass uit te proberen.

Deel dit artikel

Ik zat net een interessant artikel te lezen: "Wachtwoorden op een veilige manier opslaan".
Ik dacht dit is ook echt iets voor jou.
Zie: https://dijkstra.nl/blog/wachtwoorden-op-een-veilige-manier-opslaan

Klik op de knoppen hieronder om dit artikel te delen.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Was deze informatie nuttig?