Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestanden kopiëren tussen twee Linux servers.

Met Linux is het goed mogelijk om bestanden direct van de ene server naar de andere server te kopiëren.

Hieronder een toelichting op de opdracht die je hiervoor kan gebruiken.

Kopiëren van de ene server naar de andere server

Om een bestand te kopiëren kan je het best op de server inloggen waar het bestand staat. Vervolgens kopieer je het bestand naar de andere server. Met de opdracht hieronder kopieer je een bestand “data.txt” naar de linux server 192.168.1.80. ron is de username op de andere Linux server. Achter het ip nummer van server kan je de map opgeven waar het bestand terecht moet komen.

scp data.txt ron@192.168.1.80:/home/ron/data

Opmerking: i.p.v. het ip nummer kan je natuurlijk ook de hostnaam gebruiken. De map /home/ron/data moet wel bestaan op de andere server.

 

Kopiëren van meerdere bestanden:

Het is ook mogelijk om in 1 opdracht meerdere bestanden te kopiëren. Bijvoorbeeld het bestand data1.txt en data2.txt. Dit kan je doen met de volgende opdracht:

scp data1.txt data2.txt ron@192.168.1.80:/home/ron/data

 

Kopiëren van alle bestanden (inclusief submappen) naar een andere server

De meest gebruikte opdracht is misschien om alle bestanden uit een map te kopiëren. Met de volgende opdracht kopieer je de map images naar de andere server. De optie –r geeft aan dat je ook alle submappen wilt mee nemen.

        scp /images ron@192.168.1.80:/home/ron/data
    

 

Deel dit artikel

Ik zat net een interessant artikel te lezen: "Bestanden kopiëren tussen twee Linux servers.".
Ik dacht dit is ook echt iets voor jou.
Zie: https://dijkstra.nl/blog/bestanden-kopieren-tussen-twee-linux-servers

Klik op de knoppen hieronder om dit artikel te delen.

Reacties (0)

  • Romke Egbers

    Dijkstra op linux

    Beste Ronald,

    stomtoevallig trof ik je homepage aan, omdat ik me afvroeg, wat het programma "dijkstra" in mijn linux-vm doet. Ik werk bij een Duits bedrijf, dus dan valt het op. Intussen heb ik gezien dat het algemeen op linux beschikbaar is.
    Ik neem aan dat de naam niet van jou afstamt, maar zinspeelt op Edsger Dijkstra, voor ons informatici immers een coryfee. Hoe die buitenlanders (DE, EN) dat uitspreken?

    Ik wil je ook een compliment maken voor je ontzettend interessante en vooral zeer bruikbare artikelen met tips. Ga vooral zo door.
    Ook voor dit contactformulier heb je een mooie keuze gemaakt: geen primitief tekstveld met merkwaardige afbrekingen of weggelaten regeleinden, maar anderzijds ook geen overdadige opmaakmogelijkheden. Precies goed. Alleen de knop "Voorbeeld" staakt soms zijn diensten.

    Nog een kleine opmerking: omdat je in Den Haag zit, en ik ook niet weet, of je Friese of Groninger voorouders hebt, heb ik hier maar Nederlands gebruikt inplaats van mijn normale voertaal, het Fries.

    Met vriendelijke groeten vanuit Dithmarschen,
    Romke E. Egbers
    reegbers@hetnet.nl
    www.tipbrug.nl

    vr, 09/04/2020 - 15:27
  • Ronald Dijkstra

    Hallo Romke, Bedankt voor je reactie

    Hallo Romke, Bedankt voor je bericht. Zoals je zelf al ontdekt hebt heeft het "dijkstra" programma op je linux-vm waarschijnlijk te maken met onze coryfee Edsger Dijkstra. Waarschijnlijk heeft het te maken met zijn beroemde algoritme.

    Inderdaad Dijkstra blijft een moeilijke naam voor mensen die geen Nederlands spreken, met uitzondering als je fries spreekt :-)

    Bedankt voor je compliment. En inderdaad het is goed dat je het berichtje in het Nederlands geplaats hebt, om't ik gjin fries heul goed praat :-)

    vr, 09/11/2020 - 13:16

Laat een reactie achter

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Was deze informatie nuttig?